E-mail: info@fogomakezed.hu

MUNKAVÉGZÉS

Mi a munka?
 
A munka céltudatos szellemi vagy fizikai aktivitás, akár fizetett, akár nem. A munka az életünk fontos része, ami gyakran megelégedettséget, céltudatosságot okoz és szociális kapcsolatokat tart fenn, az egyén értékesnek érezheti magát tőle. Sok embernek a megélhetéshez szükséges jövedelmet biztosítja.
 
Tudta?
 
John Ruskin, az angol kritikus, esszéíró és reformer (1819-1900) írta: „…az ember boldogságához nem csak az kell, hogy képes legyen dolgozni, hanem az is, hogy becsülettel végezze a munkáját.”
 
Munka és a Parkinson-kór
 
Az, hogy a Parkinson-kór hogyan befolyásolja a munkavégzést, nagyon egyéni kérdés. A diagnózis születése után az első kérdések között szerepel, hogy „mennyi ideig leszek még képes dolgozni?” – nincs mindenkire érvényes válasz. A betegek gyakran még sok éven keresztül folytatják a munkájukat, míg mások úgy érzik, hogy a betegség progressziója vagy a munkájuk természete megnehezíti a munkavégzést. Ez a leírás információt szolgáltathat a munkával kapcsolatos kérdésekről és felfedezhet benne olyan ötleteket, amik segíthetik a helyes döntéshozatalban.
 
Mikor mondjam el betegségemet a munkáltatómnak?
 
Az, hogy mikor közölje a munkáltatójával betegségét, nagyon egyéni döntés. Lehet, hogy időre lesz szüksége, mielőtt bárkinek elmondja a munkahelyén, de az is lehet, hogy jobban érzi magát, ha hamarabb közli. Nincs jó vagy rossz időpont; Önnek kell eldöntenie, hogy mi a megfelelő.

Az alábbi tényezők figyelembe vétele segítheti a döntésben: 

 • a kapcsolata a munkáltatóval-ha jó kapcsolatban vannak, lehet, hogy jobban érezné magát, ha hamarabb elmondaná
 • a tünetek természete, súlyossága és progressziója. Például a fáradtság, romló kézírás, remegés, járás-vagy egyensúlyzavar hátrányosan befolyásolhatja bizonyos munkák elvégzésében
 • a munkája jellege és a biztonságos folytatáshoz szükséges képessége
 • a karrier, a financiális kötelezettségek és a családi felelősségvállalás
 • a munka pszichológiai előnye. Ha a munkája fokozza önbecsülését, nem szívesen fogja abbahagyni.

Személyes tapasztalat
 
Carolin Hübner, Spanyolország
„Mint szabadúszó tolmácsnak, borzasztó jó tapasztalatom volt. Attól a pillanattól kezdve, hogy mindkét ügynökségnél, ahol dolgoztam elmondtam betegségemet, csodálatos visszajelzéseket kaptam. Mindig megkérdezik, hogy érzem magam, és hogy el tudom-e végezni a munkát, és nem adnak sürgős fordítást. Ezzel a támogatással le tudtam csökkenteni a munkaórák számát, de folytathattam a munkát. Az órák csökkentése anyagi szempontból nehéz volt, de mérlegelnem kellett.  

Ismerek másokat, akiknek nem voltak ilyen szerencsés tapasztalataik. Azt hiszem, egy nagyvállalat többet tud segíteni a határidők rugalmassá tételében és a megváltozott szükségletekhez való alkalmazkodásban, mint egy kicsi, de hallottam sok olyan emberről, akik néhány hónap időt kaptak, hogy kiderüljön, hogyan alakulnak a dolgok, bár gyakran úgy döntenek egy éven belül, hogy abbahagyják a munkát.  Bárhogyan is dönt, biztos lehet benne, hogy hamarabb észre fogják venni, hogy valami nincs rendben, mint azt gondolná.” 

A tünetek palástolása fokozza a stresszt, és a stressz fokozhatja a parkinsonos tüneteket. Bármennyire érzi úgy, hogy sikerült a tüneteket eltitkolnia, azok mindig észrevehetőek lesznek.  Érthető módon néhányan nem szívesen mondják el másoknak, félve a negatív visszajelzéstől, vagy talán az előléptetések vagy a munka elvesztésétől. De érdemes lehet korán elmondani a munkáltatónak, hiszen az ő és a kollégák támogatása megkönnyíti a munka folytatását, és alkalmazkodni is tudnak.  
Érdeklődjön a jogairól a helyi önkormányzatnál. Az állami támogatások felvételének jogosultsági és alkalmassági kritériumai országról országra változnak, így mindig nézzen utána a lehetőségeinek és jogainak, mielőtt döntést hoz.
 
Tudta?
 
Theodore Roosevelt (1858-1919) amerikai elnök egyszer azt mondta: „Messze és közel az élet legnagyobb ajándéka az, ha esélyt kapunk arra, hogy keményen végezzünk olyan munkát, amit szívesen csinálunk.”

Mennyi ideig folytassam a munkát?
 
Az, hogy mennyi ideig tud még dolgozni, részben attól függ, hogy a Parkinson-kór milyen mértékben befolyásolja a munkavégző képességét. Nem kell azonnal lemondani a munkáról. Valójában sokan úgy érzik, hogya munka folytatása segíti őket a betegség sikeres elviselésében. Azonban ha különösen nagy aktivitást igénylő munkája van, akkor azt már nehezebbnek érezheti.
 
Ha a tünetei vagy a gyógyszerek mellékhatásai befolyásolják a munkáját, érdemes lehet a kezelőorvosa segítségével átgondolni a kezelését. Ha ezek veszélyt jelentenek a jelenlegi munkájában kérheti a cégen belüli áthelyezését egy másik munkakörbe. 
Személyes tapasztalat
 
Rasma Zlatkuviene, Litvánia
„37 év munkaviszony után vonultam vissza, előtte angol nyelvet tanítottam.” Amikor Isten bezár egy ajtót, kinyit egy ablakot’. Öt évig e mögött a bezárt ajtó mögött éltem félelemmel, depresszióval és reménytelenséggel küszködve. A nyitott ablakot az igazi barátaim hozták el a helyi, nemzeti és nemzetközi Parkinson-társaságból, akikkel nemcsak a szakértelmemet és ötleteimet osztottam meg, hanem a szívemet is.”
 
Mi a helyzet akkor, ha vállalkozó vagyok?
 
Ha Ön vállalkozó, hasonló kérdéseket kell feltennie, de nyilvánvalóan olyan döntéseket kell hoznia, amit a  munkaadónak kellene.
 
Tudta?
 
Száz éve az Egyesült Királyságban az emberek átlagosan hetente 50 órát dolgoztak. Az 1970-es évek végére ez kb. 35 órára csökkent, köszönhetően a magas produktivitásnak és a nők magasabb részvételével a részmunkaidő növelésének. Ez azóta ismét növekedett: a Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint 2008-ban a teljes munkaidejű dolgozók átlagosan 37 órát dolgoztak hetente.
 
Milyen változtatások és módosítások lehetnek szükségesek, amik megkönnyíthetik a munkám folytatását?
 
A munkahelyi körülmények adaptálása hatásos lehet abban, hogy folytassa a munkáját, anélkül, hogy a teljesítménye csökkenne. Egyéntől függ, hogy ezek a változtatások vagy módosítások mennyire sikeresek. Néhány embernek talán nem praktikus vagy lehetséges a környezet vagy a munkamenet módosítása, de sok esetben a változtatások sikeresek lehetnek.  
Hatalmas lehet a különbség, ha a munkáltatója támogatja. Például, egy munkáltató megengedte egy Parkinson-kóros alkalmazottjának, hogy a raktárban egy összecsukható ágyon pihenjen ebédidőben, így enyhítve a fáradságot, és lehetővé téve a munka folytatását. A munkáltató például azt is engedélyezheti, hogy megváltoztassa a munkaidejét, vagy csökkentse az óraszámát, részmunkaidőben vagy otthon  dolgozzon.
 

Az alább felsoroltakat érdemes figyelembe venni, mielőtt döntést hoz:

 • az Ön által tapasztalt problémák jellege
 • a munkája jellege, és a korlátozások hatása a teljesítményére, hatása a munkáltatójára
 • mennyi ideje dolgozik a munkáltatójánál
 • mennyi időt és pénzt fektettek Önbe
 • a megszerzett szakértelem és tudás
 • az ügyfelekhez és a kollégáihoz fűződő viszonya
 • a fizetése a változtatások költségéhez vagy egy másik személy átképzésének költségéhez viszonyítva
 • gyakorlati nehézségek, mint pl. a távolság
 • a vállalat anyagi lehetőségei a változtatásokhoz szükséges költségeket figyelembe véve

Íme néhány javaslat a változtatásokra, amit Ön és a munkáltatója figyelembe vehet. Ez nem teljes lista, de segíthet a tervezésben.
 
Munkahely:

 • ergonomikusan kialakított íróasztal kartámaszokkal
 • író és fogó segédeszközök
 • billentyűzetvédő
 • kihangosítóval ellátott telefon
 • egy jó szék, ami egyszerre kényelmes és elég stabil, főleg diszkinézis estén

A munkahely megközelítése:

 •  a munkahely mellett biztosított parkolóhely
 • a munkahelyen szükséges mozgás csökkentése úgy, hogy a gyakran használt eszközök egy helyen legyenek
 • kapaszkodók a munkahely bizonyos részein és a mellékhelyiségben
 • automata nyílászárók és könnyen megközelíthető bejárat
 • a fizikailag kimerítő munkafázisok csökkentése 
 • a bonyolult feladatok hanyagolása, például amik finom motoros mozgást vagy koordinációt igényelnek

Fáradtság:

 • pihenőidő iktatása a napba, például rövidebb ebédidő, hogy hamarabb haza tudjon menni
 • részmunkaidő bevezetése
 • rugalmas munkaidő engedélyezése, otthoni munka és a szabadság rugalmas beosztása

Érzelmi – pszichológiai tényezők:

 • a munkatársak felvilágosítása a Parkinson-kórról és a támogatás fontosságáról
 • az orvosi vizsgálatok miatti eltávozások engedélyezése
 • a munka stresszes elemeinek csökkentése
 • a figyelmet elvonó dolgok, például a TV vagy rádió eliminálása
 • érthetően adott utasítások, gyakori emlékeztetők, például a találkozókra
 • memóriát segítő eszközök, például naptárak és fali táblák rendelkezésre bocsátása 

Tudta?
 
Az ergofóbia a munkától való félelmet jelenti, a görög ergo (munka) és phobia (félelem) szavakból.

Ha a Parkinson-kór progrediál
 
Az idő előrehaladtával lehet, hogy úgy érzi majd, hogy abba kellene hagynia a munkát, vagy korán nyugdíjba kellene vonulnia. Fontos, hogy tisztában legyen teljesítőképessége korlátaival és vegye figyelembe a képességeit a munka kényelmes folytatásához. Azonban az is fontos, hogy felismerje, hogy a nyugdíjba vonulás egy nagy lépés és változás az életében, és nem szabad elsietni, anélkül, hogy a családjával és/vagy barátaival megbeszélné. Ha úgy dönt, hogy visszavonul, kérje a munkáltatója tanácsát a nyugdíj tervezéséhez, vagy más szervezetekét, akik segíteni tudnak ebben. 
 
Sokan önkéntes munkába kezdenek, vagy rájönnek, hogy a fizetett munka nélkül is teljes életet élhetnek, új szabadidős tevékenységeket találva, aktívan részt véve kreatív tevékenységekben. Természetesen a barátok és a család is örülhet a több szabadidőnek.

A munka abbahagyása messze nem azt jelenti, hogy megadta magát a Parkinson-kórnak. Új távlatok nyílhatnak meg és új, élvezetes elfoglaltságokat találhat. Ha olyan tevékenységet talál, amihez szüksége van a szaktudására, és szellemileg leköti, ez ugyanolyan vonzó és jóval kevésbé kimerítő lehet.
 
Személyes tapasztalat
 
Ria Leeman, Belgium
Életem egyik legnagyobb döntése az volt, amikor abbahagytam a tanítást. Azonban 8 évvel a diagnózisom születése után azt mondhatom, hogy egy szerencsés asszony vagyok. Rengeteg időm van, és minden percét élvezem. Parkinson-kórral élő betegekkel foglalkozom. Önkéntesként dolgozom a Flamand Parkinson – Társaságnál, ahol találkozókat, kirándulásokat és ünnepségeket szervezek a betegeknek. Szükségem van arra, hogy találkozzak és beszélgessek másokkal, és szeretném őket segíteni és támogatni: ha ők boldogok, én is az vagyok. Tevékeny életet élek és hasznosnak érzem magam.
 
Hogyan segíthetek magamon?
 
Az egyik legfontosabb lépés, hogy nyíltan beszéljen a munkáltatójával a nehézségeiről. Ilyen módon rátalálhatnak azokra a megoldásokra és változtatásokra, amikre szüksége lehet a munka folytatásához egy támogató környezetben. Ha küszködik, vagy aggódik, az megmutatkozik a teljesítményében, és ez újabb stresszt okoz. Ezért javasolt beszélni a munkáltatójával, főleg, ha észrevették, hogy valami nincs rendben, és félreérthetik a helyzetet. A hatékony kommunikáció általában hatékony megoldásokat eredményez. Ne hozzon elsietett döntéseket, és ne feledje figyelembe venni az alábbiakat:

 • hogyan fog kijönni kevesebb pénzből
 • a munka abbahagyása hatással lesz-e az önállóságára és társas kapcsolataira
 • a döntés hogyan befolyásolja a nyugdíját


A tájékoztató az EPDA honlapján a „Rewrite Tomorrow” ajánlásai alapján készült!