E-mail: info@fogomakezed.hu

ÉTKEZÉS

Egészséges táplálkozás

A helyes táplálkozás fontos azért, hogy egészséges és aktív maradjon, és megőrizze energiáit.

  • A jól kialakított táplálkozási terv segíthet abban, hogy egyensúlyban tartsa a gyümölcsök és zöldségek, valamint bizonyos magas fehérje tartalmú ételek, tejtermékek és gabonakészítmények fogyasztását.
  • Fogyasszon sok folyadékot, különösen vizet, és kerülje el a koffein tartalmú italok és az alkohol fogyasztását.
  • A vitaminok és az ásványi anyagok fontos részét alkotják az egészséges táplálkozásnak. Ezek legjobb forrásai a zöldségek és gyümölcsök, gyümölcslevek, a mogyoró, a tojás és bizonyos gabonakészítmények. A kiegyensúlyozott táplálkozás részeként hasznos lehet multivitaminok és ásványi kiegészítők fogyasztása.
  • Kérjen tanácsot dietetikusától.

Az emésztés megváltozása a Parkinson kórban

A Parkinson-kór megváltoztathatja szervezetében az emésztési folyamatokat, és problémák lehetnek a tápanyagok felszívódásával. A Parkinson-kóros embereknél akaratlanul is súlyvesztés alakulhat ki, amely különböző tényezők hatására jöhet létre: például az íz és a szagérzékelés elvesztése, étvágytalanság, hányinger, nyelési nehézségek illetve a fokozott energia szükséglet révén. Ugyanakkor a legtöbb beteg súlya egy alacsonyabb értéken stabilizálódik.

Fontos, hogy tájékoztassa orvosát és/vagy dietetikusát testsúlycsökkenés esetén. Amennyiben híznia kell, ok segítenek abban, hogy testsúlyt biztonságosan növelő étrendet állítsanak össze. A székszorulás is gyakran jár együtt a Parkinson-kórral, mivel lelassul azoknak az izmoknak a működése, amelyek az ételt a bélben előrefelé préselik (csökken a perisztaltika); szükség lehet ennek gyógyszeres kezelésére. A székszorulást időnként a diéta módosításával is lehet kezelni, például azzal, hogy nagyon sok vizet iszunk, illetve több rostot fogyasztunk. A teljes kiőrlésű gabonatermékek, a zabpehely, a gyümölcsök (különösen az aszalt szilva), az ehető héjú gyümölcsök fontos rost források. Azonban, ha nem szokott hozzá a teljes kiőrlésű ételek fogyasztásához, csak fokozatosan emelje ezek arányát az ételeiben.

Amennyiben székszorulásban szenved, szégyenkezés nélkül beszélje meg ezt orvosával, hogy eldönthessék, szükség van-e gyógyszerre, vagy inkább más szakemberhez küldi Önt.

A rágás és a nyelés javítása

A rágás és a nyelés zavara (diszfágia) később kialakuló probléma, amely sok évvel a Parkinson-kór diagnosztizálását követően jelentkezik. Általában segíthet, ha étkezés közben változtatja testhelyzetét, kis falatokat eszik, és jól megrágja az ételt, a falatok között sok vizet fogyaszt, és elkerüli bizonyos ételek fogyasztását, például nem eszik nyers zöldségeket és mogyorót, amelyeket sokkal nehezebb megrágni és lenyelni.