E-mail: info@fogomakezed.hu

GÉPJÁRMŰ VEZETÉS

Vezethetnek-e a Parkinson-kóros betegek?
 
Az autóvezetés a hétköznapi élet fontos része, ami biztosítja az önállóságot, megteremti a lehetőséget arra, hogy az egyén munkába járjon, találkozzon a barátaival és  élvezze a szabadidős tevékenységeit. Ezért nem meglepő, hogy az egyik leggyakrabban feltett kérdés a frissen diagnosztizált Parkinson-kóros betegek részéről az, hogy a betegség hogyan fogja befolyásolni az autóvezetést.

Bár néhány beteg esetében a tünetek és a terápia befolyással van a vezetésre, sokan biztonsággal folytatják a vezetést évekkel a diagnózis felállítása után is. A kezelőorvosa a legalkalmasabb személy arra, hogy felmérje az állapotát, és a jogi kötelezettségeket is vele kell megbeszélni. Amikor nehézségek merülnek fel, ezek gyakran megoldhatók speciális segédeszközök, technikák segítségével, amik a vezetést megkönnyíthetik.

Tudta?

Az első önhajtású jármű feltalálását a francia mérnöknek és szerelőnek, Nicolas Joseph Cugnot-nak tulajdonítják, 1769-ben. Gőzgépet használt a háromkerekű traktor meghajtásához, így lehetővé téve a francia hadsereg számára a tüzérség szállítását. Körülbelül 4 km/h sebességgel haladt, és minden tíz-tizenöt percben megállt, hogy feltöltsék a  gépet gőzzel.

A Parkinson-kór kezelése és a vezetés

A legtöbb Parkinson-kórban használt gyógyszernek lehet a mellékhatása álmosság, de ezt leginkább a dopamin agonistáknak tulajdonítják, (pramipexol, ropinirol). Ritkán előfordultak olyan esetek, hogy a fenti gyógyszerek szedése mellett hirtelen elalvás fordult elő a vezetés közben. 
Az antiparkinson terápia alkalmazása nem zárja ki automatikusan az autóvezetést. Azonban ha valaki aluszékonyságot tapasztal vezetés közben, azonnal álljon félre és beszélje ezt meg a kezelőorvosával. A terápia változtatása segíthet, de nem minden esetben.

Tudta?

Leonardo da Vincinek és Isaac Newton-nak is tulajdonítják az első motoros jármű megtervezését. 
 
Jogi kötelezettségek, biztosítás és adó
 
Az ön jogi kötelezettségei attól függnek, hogy melyik országban él, de az alábbiak minden európai országban érvényesek:

 1. a diagnózis bejelentése a nemzeti autóvezetői és gépjármű engedélyezési hivatalnál. Tanácsot tudnak adni arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket kell tennie, hogy megtartsa a jogosítványát. Ez jelenthet egy orvostól szerzett igazolást az állapotával kapcsolatban, egy egészségügyi vizsgálatot vagy vezetési tesztvizsgát. Némely országban határozott időre adják ki a jogosítványt, ez általában meg is hosszabbítható, ha az egészségi állapota engedi.
 2. az Ön biztosítási társaságának értesítése. A vezetést befolyásoló minden állapotváltozást közölnie kell. A legtöbb országban büntetendő cselekménynek számít az információ visszatartása vagy hamisítása a megfelelő igazolás megszerzése céljából. Aki az állapota miatt nem vezethetne, és mégis megteszi, az a biztosítási fedezet visszavonására számíthat.
 3. a vezetési képességet érintő bármilyen változás közlése a nemzeti autóvezetői és gépjármű engedélyezési hivatalnál és a biztosító társaságnál. Minden autóvezetőnek felelőssége, hogy megfelelő egészségi állapotban vezessen. Ha kétségei vannak, ne folytassa a vezetést, beszéljen erről kezelőorvosával. Mivel a Parkinson-kór egy változó és progresszív betegség, fontos, hogy az Ön autóvezetői képessége rendszeresen ellenőrizve legyen. 

Tudta?
 
Az automobil szó görög eredetű, az auto (jelentése ön-) és a mobilis (jelentése mozgó) szavakból származik – egy olyan járművet jelent, ami magától mozog, és nem egy állat vagy egy másik jármű segítségével.  Az angol car (autó) szó valószínűleg a latin carrus vagy carrum szóból ered, ami kerekes járművet jelent. Más elképzelések szerint a középkori angol carre szóból ered, ez kocsit jelent, vagy a karros-ból, ami egy gall szekér volt. 

Milyen segítséget igényelhetek?
 
Pénzügyi támogatás
 
Némely országokban egy már meglévő, de arra alkalmasabb vagy átalakított jármű vásárlásához gazdasági hozzájárulást vehetnek igénybe azok, akik állami támogatásban részesülnek. A helyi szociális irodák és jóléti szolgálatok további információkat szolgáltathatnak.

Mobilitás
 
Egy foglalkoztató terapeuta segítséget tud nyújtani a mobilitással kapcsolatban. Néhány országban létezik speciális autóvezetői és mobilitási központ, ahol felbecsülik a beteg állapotát, információkhoz juthat, és segédeszközöket próbálhat ki.

Parkolás
 
Az európai uniós mozgássérült parkoló kártya (a Kék Jelvény) számos európai országban elfogadott. Ez a tulajdonost feljogosítja bizonyos parkolási engedményekre a saját országában és más európai országban is. A kedvezmények országtól függően változhatnak, de általában függ attól, hogy a tulajdonos az autó vezetője vagy utasa. 

Hogyan segíthetek magamon?

A Parkinson-kórral való együttéléshez gyakran szükség lehet az autója cseréjére, vagy a jelenlegi autója átalakítására. Még ha most nem is érinti a betegsége a vezetést, azért érdemes gondolni a későbbi igényekre is. Tehát nézzen utána minden lehetséges variációnak és tegye magáévá azokat, amelyek segítik a nehézségek leküzdését.

Néhány példa:

 • olyan autók, amelyek könnyebben kezelhetők és mozgáskorlátozott betegek részére tervezték, vagy több hely van bennük, így könnyebb be-és kiszállni
 • szervokormány
 • automata sebességváltó
 • egyéb automata funkciók, például elektromos ablakemelő, esőre működésbe lépő ablaktörlő
 • forgatható ülés, vagy egy műanyag lapon történő ülés, hogy könnyebb legyen ki-és beszállni 
 • könnyebben nyitható ajtózárak
 • olyan segédeszközök, amik a kormányzást, lassítást és gyorsítást egyszerűbbé teszik.
 • Mindig legyen Önnél mobiltelefon, hogy segítséget tudjon hívni, ha nehézségei támadnak, vagy balesetet szenved!

 

A tájékoztató az EPDA honlapján a „Rewrite Tomorrow” ajánlásai alapján készült!