E-mail: info@fogomakezed.hu

MOZGÁS

A tornagyakorlat szerepe Parkinson-kór esetében

A Parkinson-kór egy összetett idegrendszeri megbetegedés, ami mindenkit máshogy érint. Szerencsére a számos kezelési mód és életmódbeli változtatás segítségével a betegség jól befolyásolhatóvá válik – ezen különbségektől függetlenül. Az egyik ilyen különösen előnyös lehetőség a tornagyakorlatok rendszeres végzése, ami segít megtartani a rugalmasságot, elősegíti a jó testtartást, erősíti az izmokat és az ízületeket. A könnyebb és nehezebb testgyakorlatok javíthatják a vérkeringést. Segíthetnek Önnek megküzdeni a mindennapi feszültségekkel is

Jorge Juncos, M.D., az Emory Egyetem neurológus docense szerint: „A Parkinson-kórral élők többsége javíthat állapotán azáltal, hogy erős és hajlékony marad.” Juncos hozzáteszi: „Fontos, hogy ne feledkezzünk meg egyeztetni orvosunkkal bármilyen gyakorlat megkezdése előtt arról, hogy a tevékenység jó hatással van-e ránk.”

Ezen tevékenységek közé tartozik a séta, úszás vagy egyéb olyan kiegészítő terápiák, mint például az Alexander-módszer (az izmok elengedését segítő ellazító technika), a jóga, illetve a Tai Chi. Ezen gyakorlatok az egyensúlyra, a hajlékonyságra és a mozgásra helyezik a hangsúlyt. A gyógytornászok is javasolhatnak különböző, Önnek leginkább megfelelő gyakorlatokat.

Cate Morrill, minősített oktató, a Rising Phoenix Tai Chi igazgatója szerint a testmozgás különösen fontos szerepet játszik a Parkinson-kór kezelésében és a következmények mérséklésében. Morrill hozzáteszi: „A rendszeres és megfelelő gyakorlatok segíthetnek az ízületek és az izmok ellazításában, erősítik az izmokat, tartási stabilitást és egyensúlyt hoznak létre mozgáskor. Segítik a stresszoldást, és biztosítják a jó teljesítőképességet.”

Morrill úgy gondolja, hogy a Tai Chihoz hasonló tevékenységek csoportos foglalkozásoknak is megfelelnek, és remek alkalmat biztosítanak az emberek számára, hogy egészségi állapotukat javítsák, miközben jól érzik magukat barátaik és családtagjaik körében.

Morrill a következő tippekkel szolgál azok számára, akik a rendszeres gyakorlatok elkezdését tervezik:

 • Válassza meg az időt a gyakorlatra
 • Legyen biztos abban, hogy ellazult
 • A saját tempójában dolgozzon
 • Ismerje fel, ha fáradt
 • Csak addig mozogjon, amíg jól esik
 • Ne feledkezzen meg a vízfogyasztásról

Miért fontos a testmozgás?

 • A megfelelő testmozgás segíthet abban, hogy szervezete eredményesen küzdhessen meg a Parkinson-kórral. Ha túl hosszú ideig inaktív, akkor állapota nem javul, rosszabbul érezheti magát.
 • A rendszeres testmozgás segíthet a rugalmasság, a jó egyensúlyérzék fenntartásában, az izmok erősek maradnak, az ízületek hajlékonyabbak, javul a szív és a tüdő keringése. Segítséget jelent a mindennapos feszültségek leküzdésében, s úgy érezheti, hogy képes ellenőrzése alatt tartani állapotát.
 • A rendszeres testmozgás olyan tevékenységeket jelent, amelyek örömet szerezhetnek Önnek; például ilyen a sétálás, kertészkedés, háztartás vezetése, úszás. (Amikor úszni megy, kísérje el valaki arra az esetre, ha hirtelen merevség, vagy görcs alakulna ki.)
 • Tartsa meg a lehető legtöbb szabadidős programját. Amennyiben ezek nehézséget okoznak, némi változás javíthat a helyzeten, ne adja fel azonnal korábbi tevékenységeit.
 • Néhány beteg hasznosnak érzi, ha csoportos tornára jár, a csoportos testedzés kiváló alkalom a társas kapcsolatok fenntartására is.
 • A kiegészítő kezelések, például az Alexander-módszer, a jóga, illetve a Tai Chi is segíthetnek abban, hogy testét és lelkét egyensúlyban tartsa. Néha ezeket a kezeléseket a Parkinson-kór rehabilitációjának részeként ajánlják. (Kérjük a kiegészítő kezelések megkezdése előtt mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával!)

További információkért töltse le a 3.sz. füzetet a Betegtájékoztató menüpontban