E-mail: info@fogomakezed.hu

ÉLET A PARKINSON-KÓRRAL

 

A European Parkinson’s Disease Association (EPDA) 2009-ben magyarul is elindította felvilágosító kampányát – „Élet a Parkinson-kórral”–  azért, hogy ezzel is tovább gyarapítsa a Parkinson-kórról szóló ismereteket Európában.Az Élet a Parkinson-kórral (I.) felhívja a figyelmet arra , hogy a Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó – progresszív – betegség, megismerteti, hogy milyen mellékhatásai vannak a gyógyszereknek: valójában milyen is együtt élni  ezzel a krónikus neurológiai betegséggel. Számolni kell  természetesen azokkal  a fokozódó társadalmi és gazdasági terhekkel is, amelyet a Parkinson-kór a társadalomra gyakorol.

Az Élet a Parkinson-kórral (II.) a betegség nem-motoros tüneteit helyezi a középpontba: bemutatja a betegség összetettségét és hangsúlyozza a korai diagnózis és hatékony kezelés fontosságát. Sok olyan nem-motoros tünettel találkozunk, melyek kezelést igényelnek,  pl. a fájdalom, inkontinencia, székrekedés, alvászavarok, fáradékonyság, szorongás és depresszió. Ez csak néhány azon tünet közül, amelyekkel a Parkinson betegeknek nap mint nap együtt kell élniük.

A kiadványok (Life with Parkinson’s) magyar nyelven letölthetők az EPDA honlapjáról: www.parkinsonsawareness.eu.com

Magyar nyelvű felirattal elkészült és megtekinthető az EPDA 21 perces filmje, amely a “Találkozás az ismeretlen Parkinson Úrral !” címet viseli:

(Kérjük, miután rákattintott a linkre (Élet a Parkinson-kórral), először válassza ki a 21 perces verziót, ha magyar felirattal kívánja megnézni. A feliratot a film elindulását követően ezzel az ikonnal tudja kiválasztani (a hangerő szabályozó mellett):)

Élet a Parkinson-kórral